חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

החלטה בתיק ת"א 4092-12-11

: | גרסת הדפסה
ת"א
בית משפט לעניני משפחה נצרת
4092-12-11
15.9.2013
בפני :
יוסף סוהיל סגן נשיא

- נגד -
:
מדינת ישראל
:
1. סעיד טאהא
2. נאסר דחאחני
3. עבד אלרחמאן בטש
4. עלאא אדין שנאר
5. גדוע אבו נאמוס
6. תאבת ריפי
7. חוסין נאטור

החלטה

1.         לפני בקשה להעברת מקום הדיון לאור חוק הנזיקים האזרחיים (אחריות המדינה) (תיקון מס' 8), התשע"ב - 2012 (להלן: " החוק").

רקע וטענות הצדדים:

2.         המשיבים הגישו נגד המבקשת (להלן: " המדינה") תובענה בגין נזקים שנגרמו להם בסך 2,500,000 ש"ח, כתוצאה מעיכוב המשאיות שבבעלותם בגשר אדם, בדרכם חזרה מירדן לעזה, במשך 29 חודשים, מיום 5.10.2000 ועד 27.2.2003.

התובענה נשענת על מספר עילות מרכזיות - עילות נזיקיות: עיכוב נכס שלא כדין, הסגת גבול במיטלטלין, רשלנות (סעיף 9 לכתב התביעה); עילה חוזית: הפרת תנאי מכללא (סעיף  10 לכתב התביעה); ועילה חוקתית-מנהלית (סעיף 11 לכתב התביעה).

3 .         לטענת המדינה, סעיף 5א וסעיף 5ב1 לחוק חלים על התובענה דנן, שכן עניינה תובענה נגד המדינה כתוצאה ממעשה שנעשה על ידי כוחות הביטחון באזור (יהודה, שומרון וחבל עזה), ועל כן יש להעבירה לבית המשפט המוסמך במחוז הקרוב ביותר למקום המעשה שבשלו תובעים, מבין מחוזות ירושלים והדרום. האירוע הנטען אירע במעבר אדם המצוי באזור - בשטח "C" בתחום איו"ש. מדובר בפעולה שנעשתה על-ידי כוחות הביטחון - צה"ל, שנעשתה באזור, ולכן תיקון החוק חל על תובענה זו. לכן יש להעביר את התובענה לבית המשפט במחוז ירושלים.

4 .         לטענת המשיבים, דין הבקשה להידחות מאחר ורק חלק מעילות התובענה הן נזיקיות, והחוק חל אך ורק על עילות מתחום הנזיקין ואינו חל על שתי העילות האחרות מתחום החוזים והמנהלי. בנוסף, החוק לא חל על העילות הנזיקיות משום שהמעשה בגינו תובעים לא אירע ב"אזור", קרי ביהודה, והשומרון וחבל עזה, אלא המשאיות שעוכבו היו בדרכן חזרה מירדן לרצועת עזה. לדידם, מטרת תיקון החוק היא הסדרת טיפול בתביעות נגד המדינה בשל פעילות כוחות הביטחון באזור נגד מעשי טרור, איבה והתקוממות, ואילו עיכוב משאיות המובילות סחורה חקלאית בביקורת מעבר גבולות אינו בגדר פעילות נגד מעשי טרור, איבה והתקוממות. עוד טוענים המשיבים, לשיהוי בהגשת הבקשה.

דיון והכרעה:

5.         לאחר שבחנתי את טענות הצדדים הגעתי למסקנה כי דין הבקשה להתקבל, וכי הסמכות המקומית נתונה לבית המשפט המוסמך במחוז ירושלים.

6.         סעיף 5ב1 לחוק קובע בזו הלשון:

"בית המשפט המוסמך

תובענה כאמור בסעיף 5א, וכן תובענה כאמור בסעיף 5ב לרבות בסוגי תביעות או לסוגי תובעים כאמור בתוספת הראשונה, יוגשו לבית המשפט המוסמך במחוז הקרוב ביותר למקום המעשה שבשלו תובעים, מבין המחוזות ירושלים והדרום".

הוראת חוק זו קובעת את סמכותו המקומית של בית המשפט לדון בתובענות, העשויות להיכנס לגדרו של סעיף 5א לחוק, המורה כך:

"תובענה נגד המדינה או נגד שלוח של המדינה בשל נזק שנגרם באזור כתוצאה ממעשה שנעשה על ידי צבא הגנה לישראל (בסעיף זה - תובענה) תידון בכפוף להוראות סעיף זה... ".

7.         הסעד המבוקש בתובענה הוא סעד של פיצוי בגין נזקים שנגרמו לתובעים, המשיבים כאן, בשל עיכוב משאיותיו במעבר אדם שבתחום איו"ש. העיכוב נגרם על ידי כוחות צבא הגנה לישראל המאיישים את מעבר אדם והפועלים בו.

האירוע בגינו הוגשה התובענה אירע באזור מעבר אדם שבתחום איו"ש, זאת כעולה בבירור מן הנספחים שצורפו לבקשת המדינה, לרבות תע"צ.

לא ברור באופן חד משמעי מהו הגורם לעיכוב המשאיות של המשיבים במעבר אדם, האם מדובר בעיכוב עקב מידע מודיעיני או שמדובר בביקורת גבולות שגרתית רגילה.

8.         לשונה של הוראת החוק היא נקודת המוצא במלאכת הפרשנות. לשון זו אינה משתמעת לשתי פנים, והיא חלה על כל תובענה נגד המדינה בשל נזק שנגרם באזור כתוצאה ממעשה שנעשה על ידי צה"ל.

משמעות זו, מגשימה גם את תכלית החוק שביקש המחוקק להגשים. סעיף 5א הוסף בתיקון מס' 4 לחוק (חוק הנזיקים האזרחיים (אחריות המדינה) (תיקון מס' 4), התשס"ב-2002).

9.         הצעת החוק המתקן פרשה ביתר פירוט את הטעמים לתיקון החוק, ביניהם הקשיים בפניהם עומדת המדינה בתחום סדרי הדין ודיני הראיות בתביעות מעין אלו, והקושי לבחון את הטענות בדבר מעורבות כוחות הביטחון באירוע נטען, הן מבחינת נסיבות הפגיעה והאחריות לאירוע והן מבחינת גובה הנזק, באזורי יהודה ושומרון וחבל עזה, מפאת חוסר גישה, קושי באיתור עדים, ותקופות אינתיפאדה ולחימה באזורים אלה. על רקע ההסבר להצעת החוק תוקן החוק, והוסף סעיף 5א הנ"ל.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.

 


כתבות קשורות

    חזרה לתוצאות חיפוש >>